День в історії

Всесвітній день письменника – свято, прийнятий на 48 конгресі International PEN Club, що проходив у січні 1986 року. ПЕН-клуб – міжнародне співтовариство письменників, що поклало початок своєї діяльності в 1921 році в Лондоні. Абревіатура PEN походить від слів Poets, Essayists, Novelist, в перекладі з англійської означають поети, нарисовці і романісти. Клуб був створений за підтримки письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт, а першим його очолив Джон Голсуорсі. Діяльність організації направлена на захист свободи слова у всьому світі, виступаючи проти фальсифікацій, навмисних спотворень інформації і брехливих уявлень фактів. За рішенням членів клубу «Всесвітній день письменників» стали відзначати 3 березня. Зазвичай у цей день вшановують найбільш відзначилися і проявили себе літературних д

Історія створення
Цікаво, що абревіатура ПЕН перекладається з англійської, як ручка. ПЕН – це початкові букви відповідні англійським словами поет, нарисовці, романісти. Іншими словами – всі ті, хто і полягає у почесному клубі і завдяки кому ми маємо можливість відзначати один з самих незвичайних і цікавих свят – День письменника.

Легка жіноча рука
Виявляється, ідея створити клуб письменників належить жінці. Хтось Кетрін Скотт Доусон, мабуть, перебуваючи у творчому стопорі, вирішила змістити акценти у власній письменницькій кар'єрі, і заснувала клуб однодумців. Першим президентом ПЕН став чоловік – ще один почесний член клубу Джон Голсуори. У 1923 році відбулося перше в історії засідання клубу ПЕН, а його філії відкрилися відразу в 11 країнах світу. Однак, День письменника у всесвітньому масштабі в ту пору ще не святкувався.

Основні постулати
В наш час клуби ПЕН відкриті в більш ніж 130 країнах світу і спрямована на відстоювання принципів свободи слова. Дотримуватися ці принципи зобов'язані всі країни учасниці суспільства, чиї підписи стоять під фінальної резолюцією. Таким чином всі підписалися зобов'язані відкрито виступати проти порушення свободи слова і вступати в протидію з владою, посягають на законні свободи. І робити це повинні члени клубу не тільки в День письменника 3 березня, але й цілий рік.

Свобода слова
Відкрита критика дій уряду, а також освітніх органів та різних державних інститутів – ось одна з головних задач ПЕН клубу. Члени організації виступають за багатополярність думок, відсутність об'єктивних публікацій, сліпий пропаганди та брехні в засобах масової інформації. У День письменника виникає можливість ще раз нагадати про це, особливо в тих країнах, де щоденні новини перетворилися з джерела правдивої інформації в засіб маніпулювання і пропаганди. Таких прикладів дуже багато, особливо поширене це явища в країнах третього світу, де панує диктатура.

Письменницька географія
Як вже було сказано вище – День письменника відзначають у більш ніж 130 країнах світу – всіх держав учасниць ПЕН клубу. Уряд уважно і з повагою ставиться до цієї дати, тому що прекрасно розуміє, що четверта влада зовсім не випадково отримала саме таку назву. До 3 березня приурочені різні національні та міжнародні літературні премії, якими нагороджуються найкращі представники професії.

Кол-во просмотров: 1066

Комментарии

Для того, чтобы оставить комментарий на сайте, залогиньтесь или зарегистрируйтесь, пожалуйста.